- http://viaferrata.orionsoft.cz

Wasserfall Klettersteig St.Anton

spodní část vedle vodopádu

Charakteristika

Oblast Alpy-Severní vápencové - Západ, Verwall Gruppe
Stát Rakousko
Vrchol(y) -
Obtížnost (dle průvodce)* Těžká (C/D)
Nadmořská výška 651 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 2 hod 0 min (1 hod 0 min)
Převýšení celkem (ferrata)  290 m (190 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Pěkná  2/3 -
Tech. náročnost Těžké (C)  3/5 -
Exponovanost Exponované  2/3 -
Kvalita jištění Perfektní  3/3 -
Návštěvnost Navštěvovaná cesta  2/3 -

Trasa (hlavní body)

parkoviště - klettersteig - parkoviště

Parking / výchozí bod

0 km J  směrem od obce St. Anton im Montafon.
Z Bludenz po silnici č. 188 do St.Anton im Montafon. S parkováním je problém. Několik míst je těsně u nádraží a bylo by asi možné parkovat také na štěrkovém trojúhelníku mezi silnicemi asi 170 m vlevo, než se přijede k budově nádraží.

Nástup

0 hod 20 min, převýšení 100 m.
Od budovy nádraží ještě asi 20 m po hlavní silnici a pak odbočka vlevo. Touto ulicí pak stále rovně k z dálky viditelnému vodopádu. Nakonec po turistické značce k lavičce, kde je začátek klettersteigu.

Via ferrata

1 hod 0 min, převýšení 190 m.
Od nástupu - vyhlídky s lavičkou - nejprve asi 10 m vzhůru snadno - A - a pak traverz lesem k vodopádu. nakonec sejdeme k úpatí skály s vodopádem. Spodní část cesty vede vedle vodopádu, je to kramlová cesta obtížnosti B. Následuje snadnější část - hřebínek A/B. Těžší je úsek obtížnosti C s lehce vytlačující přepínkou. Přicházíme k lanovým mostům, které lze obejít. Oba mosty jsou klasické, 3 lanové, obtížnost B. Stěnka na opačném břehu je psána C/D, ale patří k lehčím. Od lanových mostů strmě vzhůru ne přiliš těžkým C/D a pak snadnější část. Těsně před koncem B/C s přepínkou na stupech na tření. Závěrečná stěnka C má výlez do hlinitých stupů.

Sestup

0 hod 40 min.
Od konce klettersteigu ještě kousek stoupáme, pak traverz po pěšince vpravo až na značenou cestu a tou velmi strmě dolů. Cesta je dost hlinitá a asi bude po dešti dost klouzat. Od nástupu zpět stejnou cestou.

Další informace

Láďa Beneš

Aktualizace článku: středa 7. října 2020

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.