- http://viaferrata.orionsoft.cz

Berchtesgadener Hochthron Klettersteig

fototraverz

Charakteristika

Oblast Alpy-Sev. váp. - okolí Salzburgu, Berchtesgadenské Alpy
Stát Německo
Vrchol(y) Hochthrorn 1972m
Obtížnost (dle průvodce)* Těžká (C/D)
Nadmořská výška 1972 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 7 hod 30 min (2 hod 0 min)
Převýšení celkem (ferrata)  1190 m (390 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Pěkná  2/3 -
Tech. náročnost Těžké (C)  3/5 -
Exponovanost Exponované  2/3 -
Kvalita jištění Perfektní  3/3 -
Návštěvnost Navštěvovaná cesta  2/3 -

Trasa (hlavní body)

Ettenberg - Scheibenkaser - klettersteig - Stöhraus - Scheibenkaser - Ettenberg

Parking / výchozí bod

3 km JZ  směrem od obce Marktschellenberg.
Příjezd autem: Po dálnici A10 k Salzburgu a dále po silnici č. 160 na Berchtesgaden. V Marktschellenbergu u kostela ostře vpravo, přes kamenný most a uličkami asi 200 m. Nyní vlevo šipka na Ettenberg. Úzkou silničkou asi 5 km k parkovišti pro chatu Scheibenkaser. Zde i plánek klettersteig.

Nástup

2 hod 30 min, převýšení 800 m.
Od parkoviště pěkně upravenou silničkou 2-3 lze serpentiny zkrátit zkratkou . ( ta 3. zkratka je shora značená, odspoda ne, dolní nejsou značené vůbec). Pak šipka vpravo – naše cesta se odlučuje od silničky a stoupá vpravo na hřeben a tím dále vzhůru. Po 1 h míjíme žleb ve kterém je vyveden pramínek vody do žlabu.
Po 1 h 15  Scheibenkasern – chata zavřená. Asi 20 m za ní u cesty je podchycen vydatný pramen. Od chaty vpravo a mírně stoupat. Zde je popis z webu www.bergsteiger.com zavádějící. Ten praví, že se má odbočit vlevo vzhůru a pak traverzovat přes suť. Asi 100 m za chatou skutečně vlevo vzhůru neznačená pěšinka vede, ale to není správná cesta. Traverzujeme dál jedno suťovisko a druhé velké suťovisko před hřebenem se podchází a stoupá se při jeho pravém okraji.
Značená cesta odbočuje přes rokli vpravo a naše cesta se stáčí vlevo pod skály. Zde lavička na oblečení. Na jaře zde bývá sníh.

Via ferrata

2 hod 0 min, převýšení 390 m.
První metry Berchtesgadener kl. B/C jsou tradičně těžší a je tu poznámka, že kdo má problémy, má se vrátit. Přírodní stupy jsou přímo vyleštěné, za vlhka asi budou pěkně klouzat. První C je lehce převislé. Kramle nutí používat i přírodní chyty a stupy. Na některých místech C, C/D mohou mít menší lidí problémy – výška přepínky od stupu atp.
V široké úžlabině bývá počátkem sezony sníh. Z ní několik metrů vzhůru a pak vpravo stoupající lávkou.Na konci vzhůru C. Fototraverz - je dobře odjištěn.
Následující stoupající traverz A vyžaduje používat ruce a nohy – rozhodně to není jen na přidržení. Nejtěžší místo je u Hanglschuppe - místy lehce vytlačující traverz C/D. Výborné stupy.
Další kramle vzhůru C/D – řekl bych jeden delší krok. Dále snadněji. Výše ještě malý komín - finále C, pak A/B dolez na hřeben.
Po dolezu na hřeben se jde asi 100 m vlevo k vrcholu.

Sestup

3 hod 0 min.
Sestupuje se na opačnou stranu – asi 15 minut k chatě Stöhraus. Zde možnost občerstvení. Odtud klesáme dále hřebínkem k salaši v sedle. Odtud vlevo směr Ettenberg. Traverzující cesta v úbočí podchází hřeben, lehce klesá a u konce přes skalnaté žebro k chatě Scheibenkasern. Odtud sestup po výstupové cestě na parkoviště.

Další informace

Láďa Beneš

Aktualizace článku: neděle 10. října 2021

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.