- http://viaferrata.orionsoft.cz

Ferrata Bechyně

Obcházení 3. pilíře - nejtěžší úsek

Charakteristika

Oblast Území Čech, Bechyňsko
Stát Česko
Vrchol(y)
Obtížnost (dle průvodce)* Velmi Těžká (E)
Nadmořská výška 360 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 2 hod 5 min (1 hod 30 min)
Převýšení celkem (ferrata)  70 m (30 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Unikátně krásná  3/3 -
Tech. náročnost Extrémně těžké (E)  5/5 -
Exponovanost Není exponované  1/3 -
Kvalita jištění Perfektní  3/3 -
Návštěvnost Přetížená cesta, fronty  3/3 -

Trasa (hlavní body)

parkoviště- nástup-ferrata- stejnou cestou zpět

Parking / výchozí bod

0 km J  směrem od obce Bechyně.
Parkování auta je možné v Bechyni na malém náměstíčku u levého konce mostu přes Lužnici – v Zářečí. Sem se dostaneme buď cestou z náměstí s objetím zámku dolů k řece, nebo při cestě od Sudoměřic po silnici č. 135, odbočením před Bechyní vlevo a opět vpravo do Zářečí.

Nástup

0 hod 20 min, převýšení 40 m.
Z parkoviště stoupáme po silnici po žluté značce vzhůru, v zatáčce silnice vpravo mezi domy a polní cestou k lesu. Zde poměrně strmě asi 40 m vzhůru lesem na okraj pole a podél okraje vpravo. V druhém rohu pole sestup vpravo dolů k vrcholku skalky s nástupem.

Via ferrata

1 hod 30 min, převýšení 30 m.
Na českých stránkách uváděna celková obtížnost E, detailní popis nebývá uveden.
Na serveru www.bergsteigen.com, je sice také klasifikace E, ale podrobnější nákres tentokrát nesedí. Nejobtížnější místo v traverzové cestě je označeno C/D, což naprosto neodpovídá, reálnější by bylo hodnocení D případně D/E. Také závěrečný silně převislý úsek je označen E . Jde sice o perfektní kramlový žebřík, 4 přepínky v silném tahu vyžadují velkou sílu a vytrvalost – možná na hranici k obtížnosti E/F.

Vlastní cesta vede nejprve dolů po ocelovém žebříčku obtížnosti B, pak další kramlové žebříky, obtížnost až C, až dolů k vodě. Dvě místa skoro převislá, v horní části se jde po skále podél lana- v úžlabině hlína hodně klouže.
Zde začíná traverz. Traverz je veden většinou v mírném převisu, z toho vyplývá tah na ruce, umělé stupy. Traverz prvé skalky je obtížnosti B/C až C. Následuje lehký terén A/B a A. Další skalka je v rakouském popisu psána C až C/D. V druhé části to již tahá více za ruce, u jedné přepínky u napojení lan trochu složitější stupy.
Následuje úsek s mostem. Na most se na obou stranách dostaneme s pomocí šikmého lana vedoucího nahoru na most. Vlastní most má dvojlano na nohy, takže je velmi stabilní, má 2 zábradlí a jistící lano. Na jistícím laně je navlečena kladka, takže se dá při návratu zavěsit a svézt se cca do poloviny délky mostu.
Zátoku lze také obejít traverzem. Ten opět tahá za ruce – obtížnost C až C/D. Na obou koncích mostu je možné se vyhýbat protijdoucím. V prvém úžlabí to svádí ke kroku do bláta / vody. Zde je také možno se vyhybat.
Další skalka je asi nejtěžší. Kramle jako umělé stupy sice většinou jsou, ale je to v maximálním tahu na ruce, skála vytlačuje, místy je nízká.
Následuje průrva, ve které se dá vyhnout protijdoucím. Pak snazší roh a dále opět C/D – již méně tahá za ruce – a nakonec výstup vzhůru k lavičce.
Zde je pohodlné místo i pro větší skupinu.
Od lavičky se leze vzhůru velmi převislou skálou. Stupy dobré, je to ale velmi převislé a tahá za ruce na přepínkách. Po 4 přepínkách je zvoneček, kde se zazvoní a pak návrat.

Celá cesta je vedena jen kousek nad vodou, takže při jakémkoliv zvýšení vodního stavu, nebo při neopatrném spuštění nohou dolů, je možno si namočit boty. Mokré boty na kramlích vydatně kloužou, zdá se, že lépe je použít pohorky. Cesta je celkem frekventovaná a nutnost vracet se stejnou cestou vyžaduje dobrý odhad situace, kde je a kde není možno se s protijdoucí skupinou vyhnout. V některých partiích by to asi bylo opravdu velmi složité. Možností odpočinku po cestě moc není, odsedka je nezbytná.

Sestup

0 hod 15 min.
Návrat nutný stejnou trasou !

Další informace

Láďa Beneš

Aktualizace článku: neděle 10. října 2021

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.