- http://viaferrata.orionsoft.cz

Bärenlochsteig

úžlabina - komínek

Charakteristika

Oblast Alpy-Sev. váp. - Východ - Raxalpe, Heukuppe
Stát Rakousko
Vrchol(y) Heukuppe 2007
Obtížnost (dle průvodce)* Lehká (B)
Nadmořská výška 1350 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 7 hod 30 min (1 hod 0 min)
Převýšení celkem (ferrata)  730 m (100 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Pěkná  2/3 -
Tech. náročnost Mírně obtížné (B)  2/5 -
Exponovanost Není exponované  1/3 -
Kvalita jištění Perfektní  3/3 -
Návštěvnost Navštěvovaná cesta  2/3 -

Trasa (hlavní body)

parkoviště -Reisstal - Wildfährte - Bärenlochsteig - Habsburghaus 1770m - parkoviště

Parking / výchozí bod

4 km JZ  směrem od obce Nasswand..
Od Wiener Neustadt po silnici B17 na Neukirchen, Gloggnitz, zde vpravo po silnici B27 na Reichenau an der Rax a dále údolím po B27 a pak vlevo na Nasswald. Nyní údolím až na konec cesty V Hinternasswald. Zde parkoviště.

Nástup

2 hod 0 min, převýšení 630 m.
Od parkoviště několik metrů k rozcestníku a odtud údolím Reisstal vlevo. Míjíme vodovodní jímací zařízení, procházíme romantickou soutěskou a pokračujeme po silničce údolím ažk dosní stanici nákladní lanovky chaty Habsburghaus. Za ní vlevo vzhůru opět na silničkou a pokračujeme lesní silničkou, která se postupně stáčí vlevo. Vystoupáme do výšky asi 1070m.
Zde vlevo odbočuje po suťovém splazu vzhůru cesta Kaisersteig na Habsburghaus. Vpravo odbočuje cesta vedoucí k vrcholu - Wildfährte na Heukuppe. Spolu s ní tam vede i cesta Bäerenlochsteig (tabulka u cesty směřuje poněkud neurčitým směrem). Vydáme se toto cestou vedoucí po splazu vytékajícího suťového pole, které je dost živé. Cesta kličkuje mezi přelámanými stromy a každý zde ocení vysoké boty, případně hůlky. Jsou zde zlámané stromy o průměru 20 cm. Nejlépe se asi jde korytem vymletým od vody. Po 50 výškových metrech se cesta stáčí vpravo a pokračuje řídnoucím lesem, později zleva obkružuje boční suťoviště a stoupá k hřebínku. Posledních pár metrů před hřebínkem je obtížnost I , jsou zde i oka po bývalých lanech.

Via ferrata

1 hod 0 min, převýšení 100 m.
Na hřebínku zajištěná cesta pokračuje cestou obtížnosti B až k rozcestníku ve výšce cca 1450 m. Zde rovně pokračuje cesta Wildfährte. My odbočujeme vlevo. Cesta křižovatky klesá zajištěně obtížnost A/B a B nepříjemnou ujíždějící sutí a pak opět stoupá A/B a B smíšeným terénem. Úzký průlez a dále strmě komínovitou úžlabinou B vzhůru a dále již snadněji k hřebenu.

Sestup

4 hod 30 min.
Cesta pokračuje po zarostlých zemních škrapech dál k jihu. Nakonec se dostáváme na křižovatku s červenou značkou od vrcholku Heukuppe a salaše Franzlbauer na jedné straně (zde by bylo možno pokračovat k vrcholu Heukuppe a návrat stejnou cestou) , na druhé straně pokračuje vlevo dosti strmě vzhůru k Habsburghaus . K Habsburghaus vzhůru a pak planinou, kde se cesta postupně stáčí vlevo k chatě Habsburghaus.
Od chaty sestup po cestě č. 44 – Kaisersteig. Nejprve klesajícím hřebenem, později strmý sestup v serpentinách k hranici lesa. Zde cesta Kaisersteig odbočuje vlevo a po necelém ½ km klesá dolů. U hřebene opět partie zajištěné drátem – A, pak sestup pěšinou na výstupovou cestu na konci lesní silničky. Druhou možností je pokračovat po cestě č. 46 Peter-Jokel-Steig nejprve hřebenem a teprve pak sestup na dno údolí. Tato cesta je značená jako o 15 minut delší.

Další informace

Literatura
Mapa Kompass WK210 Wiener Hausberge
Web https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/baerenlochsteig/
https://kct.cz/files/O-Klubu/sekce/VHT/barenlochsteig.pdf
Počasí http://www.alpenverein.at/portal/wetter/noe.php
http://www.zamg.ac.at/
Chaty Habsburghaus
Obrázek (Hlavní) úžlabina - komínek
poslední zajištěné metry
prvá část výstupu
před úžlabinou
sestup od rozcestí
výstup pokračuje
Video bärenlochsteig

Láďa Beneš

Aktualizace článku: neděle 10. října 2021

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.