- http://viaferrata.orionsoft.cz

Sattelkopfle-Steig

nástup

Charakteristika

Oblast Alpy-Severní vápencové - Západ, Allgäuer Alpen
Stát Německo
Vrchol(y) Sattelkopfle
Obtížnost (dle průvodce)* Lehká (B/C)
Nadmořská výška ? m n. m.
Doba celkem (ferrata) 4 hod 50 min (0 hod 5 min)
Převýšení celkem (ferrata)  950 m (30 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Nic moc  1/3 -
Tech. náročnost Mírně obtížné (B)  2/5 -
Exponovanost Exponované  2/3 -
Kvalita jištění Perfektní  3/3 -
Návštěvnost Navštěvovaná cesta  2/3 -

Trasa (hlavní body)

parkoviště - pěší či bus - nástup - klettersteig - sestup - pěší či bus - parkoviště

Parking / výchozí bod

0 km V  směrem od obce Hintersteinu.
Po dálnici Mnichov – Kempten – Sonthofen. Odtud po silnici B308 k Bad Hindelang a před ním vpravo do Hintersteinu. Zde na parkoviště „Auf der Höh“

Nástup

2 hod 45 min, převýšení 920 m.
Tento klettersteig je vhodný pro zkušené turisty s dobrou mapu či navigací, neboť cesta není značená. Vzhledem k délce zajištěné cesty jde však spíše o zpestření výstupu na Sattelkopf

Parkoviště je placené – 10E za den. Z parkoviště odjíždí každou hodinu autobus dále do doliny Hintersteiner Tal. Jedeme do zastávky Aufstieg Schwarzenberghütte – těsně po přejetí na levý břeh. Cena 4,2 E.

Cestu tam nebo zpět je možno absolvovat také pěšky. Cesta vede po asfaltové silnici, kde jezdí jen uvedený autobus a množství cyklistů a je dlouhá asi 6,5 km. Cestou míjíme vodní elektrárnu u Auele – z roku 1925, vyhlídku na soutěsku Eisenbreche a kapličku Hubertuskapelle.


Od autobusové zastávky se kousek vrátíme. Přejdeme most a asi po 200 m jsme u odbočky značené cesty na Giebelhaus ¾ h vpravo. Vydáme se po této prašné cestě, před stoupáním však neodbočíme po značce vpravo, nýbrž stoupáme serpentinami silničky strmě vzhůru. Lesní silničkou asi 2,5 km až k dřevěnému domku na okraji lesa. Zde také cesta končí a dále pokračuje pěšina vedoucí pastvinami. Dále údolím až téměř do konce a než přijdeme ke skalám po kterých teče voda, cesta začíná stoupat v serpentinách podél nejpravějšího potoka a nakonec výrazně vpravo mírně stoupáme do lesa. Tím a pastvinami posléze vzhůru, stále lehce vpravo, až do sedla jižně od Rosskopf.

Zde 2 možnosti: Spodní cestou: západním úbočím hřebene nejprve k salaši / turistické chatce ?? a za ní traverzujeme dál až do okamžiku, kdy křižujeme potůček - zde musíme kolmo vzhůru a stoupat až narazíme na horní cestu.
Druhou možností je ze sedla jít přímo hřebenem, podél ohradníku, pokračujeme traverzující pěšinkou až do kotle se sutí. Zde pěšinka vzhůru, obloukem stoupá do sedla vedle Sattelkopfele – věžičky, kde je klettersteig

Via ferrata

0 hod 5 min, převýšení 30 m.
Klettersteig je psán na tabulce v sedle 5 minut. Nejtěžší místo je ihned u nástupu, kde to je B/C až C přes 2 přepínky – tedy asi 5 m přes strmý stupeň. Cesta pokračuje traverzem z boku skály, snadno stoupá A, výše B, dále i A, ale je to na věži trochu exponované.
S vrcholu dolů stejnou cestou.

Výlet se dá ještě rozšířit o výstup na nedaleký vrchol Sattelkopf - trávou a skalkami vzhůru.

S příslušným vybavením vhodné i pro děti.

Sestup

2 hod 0 min.
Sestup stejnou cestou.

Další informace

Literatura
Mapa Kompass WK3 Allgäuer Alpen
Web https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/sattelkoepfle-steig/
https://kct.cz/files/O-Klubu/sekce/VHT/Sattelkopfle-Steig-Nemecko-Allgauer-Alpen-.pdf
Počasí
Chaty Občerstvení a ubytování je možné v Hintersteinu. V případě pěší chůze údolím Hintersteinertal je zde několik dalších možností občerstvení
Obrázek (Hlavní) nástup
pohled od sedla Rosskopf měrem kvrcholu
Sattelkopl od přístupové cesty
traverz
vrchol
výšvih na hřeben

Láďa Beneš

Aktualizace článku: neděle 10. října 2021

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.