- http://viaferrata.orionsoft.cz

Madonnas Klettersteig

pohled zdola

Charakteristika

Oblast Alpy-Dolomity-Lienzske, Gailtaler Alpen / Lienzer Dolomiten
Stát Rakousko
Vrchol(y) Gr. Gamswiesenspitze 2486 m
Obtížnost (dle průvodce)* Těžká (C)
Nadmořská výška 2486 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 7 hod 30 min (2 hod 0 min)
Převýšení celkem (ferrata)  1490 m (390 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Pěkná  2/3 -
Tech. náročnost Těžké (C)  3/5 -
Exponovanost Exponované  2/3 -
Kvalita jištění Perfektní  3/3 -
Návštěvnost Navštěvovaná cesta  2/3 -

Trasa (hlavní body)

P Klammbrückl - Kerschbaumeralm - klettersteig - Kerschbaumeralm - P Klammbrückl

Parking / výchozí bod

3 km JV  směrem od obce Leisach-Gries.
Po silnici B108 nebo B100 do Lienz . Odtud po silnici B100 k jihu směr Leisach-Gries. Asi 1,5 km za Leisach-Gries je vlevo odbočka k parkovišti Klammbrücke / Klammbrückl / parkoviště pro Kerschbaumeralm. Po úzké silničce, v druhé polovině prašné až na parkoviště. Poslední část prašné silnice je vhodné jet opatrně, zejména s dlouhými a nízkými auty.

Nástup

3 hod 0 min, převýšení 1100 m.
Z parkoviště po silničce dál asi 100 m ke křižovatce. Sem lze sejít také z Dolomitenhütte. Pokračujeme vpravo silničkou směr Kerschbaumeralm. Pokračujeme dále silničkou, značená cesta několikrát zkracuje serpentiny silnice. Silničkou až na její konec u dolní stanice materiálové lanovky k chatě Kerschbaumeralm – asi 1 h.
Odtud pokračuje pěšina, která stoupá postupně svahem až do výšky asi 1680 m. Zde je vlevo odbočka k počátku klettersteigu Verborgene Welt C/D, který můžeme s výhodou spojit s cestou k nástupu
Pokračujeme k chatě. Kerschbaumeralm.
Zde od rozcestníku vlevo po cestě č. 213. Nejprve traverz, později stoupání do bočního údolí. V něm překonáme potok a stoupáme nejprve podél potoka, později strměji a nakonec serpentinami v kleči k její horní hranici. Po zhruba 1 h od chaty nad klečí v odbočka vlevo vzhůru ke Gamswiesenspitze – normalweg i Madonnen klettersteig. Tou stoupáme k úpatí skal.

U úpatí přichází zprava podél skal normální cesta na vrchol – místy zajištěná .Klettersteig začíná přímo do svahu.

Via ferrata

2 hod 0 min, převýšení 390 m.
Prvé metry jsou podle popisu I-, ale ve skutečnosti sem již doplnili jistící lano a tak je cesta zajištěna již od prvých metrů. Prvé metry - hluboké šlápoty mezi drny atp.

Výše B – B za předpokladu, že stupy na tření na plotnách drží. Pokud jde o úseky A, jde o úseky v trávě, často hluboké stupy v drnech. Lanový mostek vlevo., pokračování B a A. Od „vrcholové knížky“ vzhůru B a výše C na hřeben k Madonně. TU obcházíme zleva. Následuje poslední výšvih – dole B/C, výše náročné C.
Odtud pokračujeme pěšky po travnatém hřebenu na vrchol Gr. Gamswiesenspitze.

Sestup: vrátíme se po pěšině kousek zpět a odbočíme vlevo. Serpentinami klesáme strmým svahem do sedla.

Zde vpravo vede turistická značená cesta na vrchol – „normálka“- která sestupuje suťovitým žlebem. Na pohled není moc lákavá.

Takže ze sedla pokračujeme druhou částí klettersteigu vzhůru . Nejprve B a následující větší část stěny je B/C. Je to opět lezení na tření, středně členitou stěnou.
Nahoře je hřebínek A/B, následuje jedna věžička B/C. Vrchol Kl. Gamswiesenspitze.

Sestup

2 hod 30 min.
S vrcholku sestup do hlubokého sedla o 200 m. Jde o sedlo Kerschbaumer Törl. Zpočátku je sestup také zajištěný, často A, několik míst i B.

Odtud je možnost sestupu vlevo směr Karlsbader H. Nemusí se sejít až k chatě, je tam ještě jedna sestupová cesta na silničku před tím. Pak k Dolomiten H. a odtud pod parkovištěm vlevo zpět k parkovišti Klammbrückl.


Druhou možností, ke které vyzývá i šipka Madonnen klettersteig, vpravo, lehce sklesá a napojí se na přístupovou cestu. Tou na Kerschbaumeralm a na parkoviště.

Další informace

Láďa Beneš

Aktualizace článku: neděle 10. října 2021

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.