- http://viaferrata.orionsoft.cz

Hofersteig a Bad Haller Steig na Grossen Pyhrgas

Hofersteig - asi nejtěžší místo

Charakteristika

Oblast Alpy-Sev. váp. - okolí Totes Gebirge, Ennstaller Alpen
Stát Rakousko
Vrchol(y) Grossen Pyhrgas
Obtížnost (dle průvodce)* Lehká (A/B)
Nadmořská výška 2244 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 8 hod 0 min (0 hod 30 min)
Převýšení celkem (ferrata)  1200 m (100 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Pěkná  2/3 -
Tech. náročnost Lehké (A)  1/5 -
Exponovanost Není exponované  1/3 -
Kvalita jištění Perfektní  3/3 -
Návštěvnost Navštěvovaná cesta  2/3 -

Trasa (hlavní body)

P - Bosruckhütte - Rohrauerhaus - Hofersteig - Bad Haller Steig - Gowilamlhütte - P

Parking / výchozí bod

4 km JV  směrem od obce Spital am Pyhrn.
Příjezd autem: Z Lince po dálniciA1 a A9 do Spital am Pyhrn. Alternativně mimo dálnici po silnici Enns, Steyr, B140, B138.
V Spital am Pyhrn do středu města a k východu po Weinmeisterstrasse , podjezd železniční trati a vzhůru údolím do Grünau. Zde silnice začíná ryhle stoupet de levého úbočí a v serpentinách pokračuje směr Bosruckhütte.. Parkujeme nejlépe na parkovišti těsně před výjezdem z lesa, poblíž cesty na Ochsenwaldalm, případně dále před uzávěrou cesty.

Nástup

3 hod 0 min, převýšení 1100 m.
Tento přechod využívá cesty, které spadají spíše do kategorie zajištěný chodník. Jsou zde zajištěné úseky obtížnosti A/B a B, Helma a kompletní vybavení pro via ferraty pro začátečníky může být užitečné u naprostých začátečníků, jinak cesta je za dobrého počasí technicky nenáročná.

Z parkoviště po značené cestě 601 stoupáme kolem chaty Bosruckhütte až na chatu Rohrauerhaus. Kolem chaty lesem - neznačeno – východním směrem až na cestu 615 (nebo po značené cestě vpravo do Pyhrgsatterl a odtud po cestě 615 vlevo vzhůru). Stoupáme cestou lesem až do výšky asi 1650 m. Dál cesta stoupá v serpentinách travnatým svahem, výše několik skalek s drátem na přidržení.

Via ferrata

0 hod 30 min, převýšení 100 m.
Několik skalek s lanem či řetězem na přidržení.

Sestup

4 hod 30 min.
S vrcholu je možný sestup zpět po cestě 614 k JZZ a následně vlevo po cestě 618. Asi po 0,5 km odbočíme vpravo dolů po cestě Wanderweg Hofalm, kterou sejdeme do údolí. Zde vpravo dolů k parkovišti. Tento sestuptrvá cca 2,5 h.

Druhou možností, podstatně delší, je sestup k severu a následný návrat velkým obloukem zpět:
S vrcholu sestupujeme po cestě 616 Bad Haller Steig. V horní části opět několik míst zajištěno – na přidržení.
Sestupujeme na úzký hřebínek vybíhající k severu, traverz a posléze sestup vpravo v serpentinách do hlubokého údolí. U konce sestupu opět zajištěný úsek na skalkách a následuje vpravo traverz přes kamenitý žleb.

Od úpatí skal. Sestup suťoviskem na dno údolí. Značená cesta je zpevněna většími kameny, takže je výhodné jít po ní. Sestupujeme do údolí, údolím k porostu, jím projdeme lehce vpravo a další sestup v boku údolí.
Cesta se pak zdvihá ze suti, vystupuje asi o 30 m (jištěno) nad pás skalek a nad ním vede dále k severu. Tato část cesty není příliš pohodlná – kořeny atp. Nakonec cesta klesá k chatě Gowilamlhütte.

Od chaty vlevo cestou 617,618 nejprve mírně klesáme, pak rychlý sestup vpravo, v serpentinách, na dno údolí. Pastvinami procházíme do jejich spodní části až na křižovatku na lesní silnici. (voda). Zde odbočíme vlevo a po silničce 618 stoupáme až do sedla. V sedle značku opustíme a pokračujeme vlevo mírně klesající cyklotrasou. V místě, kde se opět potkáváme se značenou cestou 618 sejdeme asi 50 m k jihu. Značená cesta i cyklotrase se zde v zatáčce stáčí vpravo, my pokračujeme rovně – k západu. Lesní silnička se stáčí k jihu, jiho východu a v pravé zatáčce se rozdvojuje. Pokračujeme pravou větví mírným klesáním až k místu napojení červené značky 614. Po této značce odbočíme vpravo a sestoupíme na první silničku s cyklotrasou, kterou křižuje. Zde se dáme vlevo a klesáme s cyklotrasou až na příjezdovou silnici Grünau – po ní vlevo stoupáme zpět k parkovišti.

Další informace

Literatura
Mapa Kompass WK 69 Gesäuse-Pyhrn-Eisenerz
Web https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/hofersteig/
https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/bad-haller-steig/
https://kct.cz/files/O-Klubu/sekce/VHT/Ferraty/VHT-Hofersteig-BadHallerSteig-Rakousko-EnnstallerAlpen.pdf
Počasí
Chaty Gowilamlhütte
Rohrauerhaus
Bosruckhütte
Obrázek (Hlavní) Hofersteig - asi nejtěžší místo
Bad Haller Steig - další sestup v trávě
Bad Haller Steig - hřebínek
Bad Haller Steig - sestup na úzký hřebínek
Bad Haller Steig - zajištěná cesta v trávě
Bad Haller Steig - zajištění v nejvyšší části
dolní zajišěný úsek
Hofersteig
Hofersteig - po opuštění lesa
Hofersteig - prvý zajištěný úsek
sestup do doliny
vrcholový kříž
zajištěné stoupání nad pás skalek v dolině
závěrečný traverz žlebu

Láďa Beneš

Aktualizace článku: úterý 1. srpna 2023

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.