- http://viaferrata.orionsoft.cz

Via ferrata Gianni Costantini - Cengia Angelini

klíčové místo cesty

Charakteristika

Oblast Alpy-Dolomity-Jih, Moiazza
Stát Italie
Vrchol(y) Cima Mioazza Sud 2878m
Obtížnost (dle průvodce)* Velmi Těžká (D/E)
Nadmořská výška 2800 m n. m.
Doba celkem (ferrata) 11 hod 40 min (9 hod 0 min)
Převýšení celkem (ferrata)  1900 m (1650 m)

Hodnocení *

Hodnocení Autora Ostatních
Krása Unikátně krásná  3/3 Unikátně krásná  3/3
Tech. náročnost Velmi těžké (D)  4/5 Extrémně těžké (E)  5/5
Exponovanost Velmi exponované  3/3 Velmi exponované  3/3
Kvalita jištění Perfektní  3/3 Perfektní  3/3
Návštěvnost Navštěvovaná cesta  2/3 Nepříliš navštěvovaná  1/3

Trasa (hlavní body)

Passo Duren - Rif. B.Carestiato - Cresta della Masenarata - Forc. di Masenade - Cima Moiazza Sud - Cengia Angelini - Biv. Moiazza - Rif. B.Carestiato - Passo Duren

Parking / výchozí bod

6 km SV  směrem od obce Agordo.
Sedlo Passo Duren 1600m leží na silnici Agordo - Forno.

Nástup

1 hod 10 min, převýšení 250 m.
Od parkoviště 1600m jdeme po značené cestě 549 k chatě Rif. B.Carestiato . Od chaty spojovacím hřebínkem pod nedalekou stěnu k nástupu cesty.

Via ferrata

9 hod 0 min, převýšení 1650 m.
Cesta začíná místem obtížnosti D, pak šikmo vlevo již snadněji - C. Výstup pokračuje po hřebínku na suťovou terasu pod další stěnou /cca 2400 mnm/. Zde klíčové místo výstupu - lehce vlevo stoupající traverz s 5 přepínkami obt. E. Následují opět místa obtížnosti D přes skalní stupeň, další suťová terasa a vzhůru místy vytlačující skalou. Hřebenem na vrcholek Cresta della Masenarata 2704m - sem cca 4h. Pokračujeme hřebenem a do sedla Forc. di Masenade 2660m, odkud je možno nouzově ustoupit k severu. Pokračujeme hřebenem resp. v jeho úbočí až na Andělskou terasu. Zde je možno vpravo vystoupit na Cima Moiazza Sud 2878 -výstup představuje asi 100m zajištěné cesty, pak chodecký terén s několika zajištěnými plotnami a nejištěným hřebenem na vrchol /vzhůru cca 45 minut/. Návrat stejnou cestou.
Pokračujeme Andělskou terasou = Cengia Angelini - zajištěno obt. A-B s několika vytlačujícími místy. Nakonec šikmo dolů na suť a tou snadno k bivakové chatce Biv. Moiazza 2601.
Zajištěná cesta obt. B pokračuje traverzem a stupňovitě dolů. Dále již jištěny jen nekteré úseky - ochozené škrapy. Sestoupíme až na traverzující cestu .
Pozor ! V případě umrzlého sněhu ve strmém žlebu na konci Andělské terasy sestup velmi nebezpečný !! a pokud nemáte odovídající vybavení je lepší se vrátit a sestoupit nouzovou cestou ze sedla Forc. di Masnade do doliny valle Moiazza k bivaku Grisetti 2050m a odtud návrat cestou 578 na parkoviště.

Sestup

1 hod 30 min.
Po traverzující cestě 554 zpět k chatě Rif. B.Carestiato a přístupovou cestou zpět na parkoviště.

Zvýšená nebezpečí

  • Ledová/firnová pole

Další informace

Láďa Beneš

Aktualizace článku: pondělí 22. ledna 2018

Upozornění: Přes veškerou snahu o aktuálnost a přesnost mohou popisy cest obsahovat chyby či nepřesnosti. Popisy jsou chráněny dle autorského práva a nelze je v jakékoliv formě šířit bez svolení autora a provozovatele serveru.